Avocat malpraxis. Acțiune câștigată 2023.
În cadrul acestui articol vă vom prezenta un caz de culpă medicală, precum și soluția instanței asupra acestui caz. Numele părților, ale participanților și datele care pot duce la identificarea acestora nu vor fi dezvăluite fiind protejate de secret profesional.
Cabinetul de avocat Cândea Alin Sabin oferă servicii de reprezentare și asistare în cazuri de malpraxis medical. În urma parcurgerii cursului de pregătire în aria malpraxisului medical, oferit de Institutul Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților, avocatul titular a obținut un certificat de parcurgere a acestei pregătiri.
Avocat malpraxis. Scurta prezentare a cazului de culpă medicală.
Clienta noastră suferind de coxartroză, diagnostic care poate fi remediat prin intervenție chirurgicală de specialitate, mai exact artroplastie, s-a adresat unității medicale X în vederea executării acestei proceduri medicale. Avocat malpraxis
Atroplastia este definită în literatura de specialitate ca fiind aceea intervenție chirurgicală prin care este înlocuită articulația coxo-femurală cu un implant artificial denumit proteză de șold. Procedura a fost executată aparent corect, sens în care capătul femural și acetabular al protezei au fost fixate în poziție corectă, cu excepția șurubului de fixare posterioară a protezei.
Posoperator, pacienta a prezentat dureri la nivelul șoldului drept, dureri care se accentuau pe zi ce trece și care urmau a fi imune la tratamentul medical administrat, ducând în cele din urmă la imposibilitate de deplasare. Avocat malpraxis.
La două luni de la intervenția medicală, clienta a solicitat o a doua opinie medicală și a făcut investigații medicale în acest sens. Investigațiile medicale efectuate au scos în evidență faptul că șurubul de fixare posterioară a cupei acetabulare are capătul distal în afara osului coxal pe o distanță de 21 mm, fiind intrat, tot pe această distanță, în mușchiul ilio-psoas stâng. Avocat malpraxis.
Examinarea CT a mai scos în evidență că șurubul de fixare posterioară a cupei acetabulare avea capătul distal în proximitatea vaselor de sânge, mai exact la o distanță de 8 mm. Din pricina faptului că vârful șurubului se afla la o distanță foarte mică de vasele de sânge, viața pacientei putea fi pusă în pericol.
Așdar, din perspectiva art. 653 din Legea 95/2006 această situație reprezintă un caz de malpraxis medical, putându-se antrena răspundere civilă a medicului, răspunderea disciplinară a acestuia prin sesizarea Colegului medicilor, sesizarea Direcției de Sănătate Publică pentru constatarea cazului de malpraxis, precum și răspunderea penală a acestuia.
Clientei i-au fost prezentate toate căile juridice, iar după analiza acestora și în acord cu recomndările avocatului de malpraxis medical din cadrul cabinetului s-a ajuns la concluzia formulării unei cereri de chemare în judecată în vederea recuperării prejudiciului material suferit, precum și daune morale pentru suferințele încercate.
Avocat malpraxis. Solicitare daune materiale și morale.
Prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat obligarea pârâților ( medic și societate de asigurare) la plata sumei de 12725 Euro reprezentând daune materiale, obligarea pârâților la plata sumei de 70.000 Euro reprezentând daune morale, precum și obligarea pârâților la plata sumei de 32.125 lei reprezentând onorariu de avocat malpraxis.
Referitor la daunele materiale am arătat instanței că acestea reprezintă acoperirea prejudiciului material suferit ca urmare a intervenției medicale culpabile. Așadar, daunele materiale includ costul primei operații medicale nereușite, costul tratamentului în vederea ameliorării durerilor, costul investigațiilor medicale efectuate pentru identificarea complicaților medicale pricinuite de culpa medicală, precum și costul intervenției medicale prin care a fost remediat malpraxisul medical.
Daune morale au fost solicitate ca urmare a suferințelor încercate de pacientă, imposibilitatea pacientei de a practica activitățile pe care le desfășura înainte de apariția cazului de malpraxis, precum călători, îngrijirea nepoților, teatru etc.
Avocat malpraxis. Extras din considerentele instanței.
”În urma analizării actelor medicale depuse la dosar instanța consideră că intervenţia chirurgicală – Atroplastie- efectuată la data de …. precum şi starea de sănătate a reclamantei din perioada … se datorează intervenţiei chirurgicale efectuate incorect pe data de ……. de catre pârâtul medic BB. Avocat malpraxis.
Pe fondul cauzei, raportat la probatoriul administrat, instanţa constată că sunt îndeplinite condiţiile angajării răspunderii civile delictuale a pârâţilor faţă de reclamanta prejudiciată ca urmare faptei ilicite săvârşite cu vinovăţie de pârâtul B_______ B______, în exercitarea profesiei de medic.
Potrivit art. 653 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 95/2006: „malpraxisul este eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale sanitare şi farmaceutice” iar art. 654 prevede condiţiile în care poate fi angajată răspunderea civilă a medicului pentru prejudiciile cauzate în exercitarea actului medical.
Dispoziţiile legale arătate mai sus se completează cu cele de drept comun privind răspunderea civilă delictuală, răspunderea instituită pentru malpraxis fiind o categorie a răspunderii civile delictuale, astfel cum aceasta era reglementată de dispoziţiile Codului civil. Avocat malpraxis
Potrivit art. 1357 alin. (1) C. civ. cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. Art. 1383 alin. (3) prevede că despăgubirea trebuie să cuprindă pierderea suferită de cel prejudiciat, câştigul pe care în condiţii obişnuite el ar fi putut să îl realizeze şi de care a fost lipsit, precum şi cheltuielile pe care le-a făcut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.” Avocat malpraxis
Avocat malpraxis. Soluția instanței.
”Admite în parte cererea de chemare în judecată având ca obiect acţiune în răspundere delictuală, formulată de reclamanta A____ A____, cu domiciliul în########## şi cu domiciliul procesual ales în Bucureşti, Bulevarudl IC Brătianu, nr. 16-18, et.2, ap. 4 la Cabinet de avocat, în contradictoriu cu pârâţii B_______ B______ cu domiciliul în ###### şi cu societatea de asigurare chemată în garanţie S.C. ########. cu sediul ales #######.
Obligă în solidar pârâţii B_______ B______ şi C_______ C________ C_______ să plătească reclamantei suma de 12725 Euro echivalent în lei la cursul BNR la data plăţii, reprezentând daune materiale.
Obligă în solidar pârâţii B_______ B______ şi C_______ C________ C_______ să plătească reclamantei suma de 30.000 euro echivalent în lei la cursul BNR la data plăţii, reprezentând daune morale
Obliga pârâţii către reclamantă la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 32.125 lei reprezentând onorariu de avocat.
Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria ###
Pronunţată astăzi, 24.07.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”
Cabinetul nostru, prin avocații specializați în malpraxis medical oferă servicii juridice de reprezentare și asistare în cazuri de malpraxis medical. În măsura în care te consideri victima unui caz de malpraxis și ai nevoie de servicii juridice ne poți contacta la următoarele date de contact.